Estadístiques

divendres, 18 de novembre del 2011

HORT: FRUITES I VERDURES

                                  
Des que vam començar a plantar a l’hort, ara fa cinc setmanes, hem plantat les cebes, els enciams i els bròquils.
Les cebes han crescut 20 cm aproximadament. No tenen flor i el fruit és la ceba que està sota terra. La tija dels enciams és de color verd i la fulla és serrada. Els bròquils han crescut 4 cm, tenen entre 5 i 6 fulles i no tenen ni flor ni fruit.

A la setmana següent vam plantar les maduixes, les escaroles, les escarxofes, les cols, els cereals i l’Aloe vera.
Les maduixes han crescut 17 cm, tenen la fulla rodona i tenen flors blanques i sí que tenen fruits.
Les escaroles han crescut 15 cm i tenen la forma de la fulla serrada i no tenen ni flor ni fruit.
Les escarxofes han crescut uns 8 cm, de moment no tenen ni flor ni fruit.
Les cols no han crescut gens.
Els cereals han crescut uns 7 cm aproximadament, tenen la tija allargada i llisa i no tenen ni flor ni fruit. I per últim l’aloe vera que ja la vam plantar sencera.

L’altre setmana vam plantar els calçots.
Els calçots han crescut 25 cm, tenen la fulla llarga i verda i no tenen ni fruit ni flor.

A la setmana següent vam plantar els alls: tenen la tija de color verd, han crescut uns 2 cm., tenen la fulla rodona, tenen el fruit que és l’all que està sota terra, i no tenen flor.

I per últim, fa una setmana hem plantat els pèsols i les faves que encara no han crescut.
 
QUE TINGUEU UN BON CAP DE SETMANA I MOLTS RECORDS!!!

El Mite d'Isis i Osiris

La setmana passada en Josep Pujol ens va explicar un mite “Isis i Osiris” com que estava plovent no podíem anar a l'Hort.

Ens va explicar que Osiris era el déu de la Mort (se l'anomenava déu de la Resurrecció), pare d'Horus i marit d'Isis la Deessa de la fertilitat.
Osiris representa tot el que reneix, sobre tot al Nil, que és un símbol de regeneració i fertilitat (símbol de la natura). Els egipcis el representaven com un humà momificat amb una corona blanca i dues plomes.

I després ens va explicar el mite d'Isis i Osiris.

Annubis momificant a Osiris
En una festa de déus, Seth (germà de Osiris) va portar un gran cofre de fusta amb decorat d'or i tots els assistents a la festa van meravellar-se'n i intentaren entrar-hi, però 
cap d'ells hi encaixava. Osiris meravellat per la bellesa del cofre va entrar-hi i va quedar sorprès, perquè ell si encaixava a la perfecció, va mirar al seu germà, que li va dir que li regalava, però mentre ell era dins, va tancar el cofre i va empresonar-lo. Va ser llençat al Nil, però Hapi el déu del Nil va fer que arribés a les costes fenícies a prop de la ciutat de Byblos, a causa de les onades, el cofre va quedar-se clavat en un gran arbre que quan el rei Byblos va veure'l va ordenar que el talessin per construir una columna gegant que subjectaria la teulada del seu palau.
Isis, volia trobar el cadàver del seu marit, per donar-li una sepultura digne d'un déu, i va anar a buscar-lo amb el seu fill Horus. Després, Isis amb l'ajuda del vent diví havia arribat fins a Byblos. El rei li van oferir molts regals però el que ella volia era el gran pilar de tamarisc que subjectava el palau, i quant li van donar, ella sense cap esforç va agafar el cofre i li va retornar el pilar al Rei. Isis va carregar el cofre en un vaixell ofert pel rei i va partir a Egipte amb el seu fill.
Quan va arribar a Egipte, va amagar el cofre als pantans del Delta i Seth va trobar aquest cofre i molt empipat va trossejar el cos d'Osiris en 14 bocins que es va escampar per tot el Nil. Així doncs Isis va haver de buscar un altre cop el cadàver, però aquest cop amb l'ajuda de la seva germana Neftis, la dona de Seth. Durant la recerca, Isis anava protegida per 7 escorpins i per això els cocodrils no van menjar-se els 14 trossos del seu marit. Isis va entregar els bocins d'Osiris als sacerdots i volia que li donéssin sepultura.
Osiris i Annubis pesant les ànimes
La seva dona va reconstruir el cos i es va adonar que faltava el membre viril. Anubis el va convertir en la primera mòmia d'Egipte i Isis va retornar la vida al seu cos. Després d'això, Osiris es va quedar a l'inframón per jutjar les animes dels morts i fou anomenat, Neb-er-tcher (senyor del mes enllà del limit)
Osiris pesava les ànimes dels morts i les comparava amb la Ploma de la veritat. Les que pesaven més eren enviades a Ammit i les que no pesaven prou a Aaru.

I aquí acaba el mite que ens va explicar.