Estadístiques

dimarts, 21 de maig del 2013

Fem obres!!!



L’ Imad i en Dolbin estan arreglant l’hort!!!. Estan arreglant les pedres que separen l’hort en dos. L’hort està en un terreny que te força desnivell i aquesta separació permet que la terra amb les pluges no s’esllavissi.


L'ENCIAM



L'enciam va començar a cultivar-se fa 2.500 anys. Ja els perses, els grecs i els romans el coneixien. Aquests últims solien consumir-lo abans d'anar a dormir després d'un sopar abundant per poder així conciliar millor la son
L'enciam pertany a la família de les Asteràcies.
Hi ha diferents tipus d’enciam, el que hem plantat en el nostra hort són: enciam llarg, enciam meravella i enciam de fulla de roure.
Els enciams es troben tot l'any en el mercat.


                                                    Enciam meravella
                                                    Enciam fulla de roure
                                                    Enciam llarg

Necessita força aigua perquè sigui tendre i creixi de pressa, si li falta aigua pot resultar amarg.

És ric en fibra i en components molt saludables. Els nutrients més importants són la vitamina A i el potassi. També conté vitamina C, calci, ferro i coure. El seu alt contingut en aigua fa que sigui una verdura molt diürètica. També se li atribueixen propietats tranquilitzants. És eficaç per tractar l'insomni i el nerviosisme. També s'utilitza com a antiinflamatori en cremes per tractar les cremades solars. Sembla que és recomanable en cas d'úlcera d'estómac.

Es pot consumir fresca o cuita. El consum en fresc és el més tradicional i és aconsellable no tallar l'enciam molt abans de consumir-lo per no malmetre les seves propietats.


 

dilluns, 20 de maig del 2013

LES FAVES

El dia 12/11/13 plantàvem les faves, per els volts del 12/04/13 naixien les primeres faves i 10 dies després, el 22/04/13 les faves ja estaven apunt per vendre i el 10/05/13 arrenquem les plantes perquè ja no faran més fruit (tavelles), això ens ho indica el fet que la planta ja no té més flor.

Les faves son una interessant verdura. Una curiositat: S’aconsella que es mengin quan siguin tendres perquè son més fàcils de digerir. Si s’han de menjar faves seques cuites es convenient deixar-les reblanir en remull durant un dia i coure-les molt bé per tal que no siguin indigestes (No s’haurien de menjar a la nit perquè no provoquin malsons – a l’Edat mitjana es pensava que les ànimes dels morts vivien dins d’aquesta llegum i no els deixava dormir). Quan són tendres es poden menjar crues.

Per a més informació: http://www.botanical-online.com/medicinalsfava.htm .


                    Foto 12/04/13: Les primeres tavelles. El fruit s'està desenvolupant.

 
Foto 22/04/13: Les tavelles ja estan crescudes i el fruit ja està ben desenvolupat.
Imatge extreta d'internet: A l'interior de les tavelles es on es troba el fruit.

ANEM AL MERCAT!!!!!

El 07/05/13 anem a vendra al mercat.

Ha estat una experiència genial i molt gratificant. La gent ha valorat la nostra feina, els nostres productes i hem venut TOT el que dúiem per vendre!!: enciams Maravilla, enciams de fulla llarga, enciams de fulla de roure, escaroles, faves, alls tendres, cebes tendres.

Un secret: He descobert que entre els alumnes de 4rt E n’hi ha que son molt bons venedors.

Ja feia alguns dies que estàvem treballant i organitzant aquesta experiència. El dia abans d’anar al mercat vàrem recollir les faves i les vàrem guardar a la nevera. Recollir les faves es una feina laboriosa que no podíem deixar per el mateix dia i a més, és una verdura que es manté bé a la nevera. La resta de verdures les vàrem recollir el mateix dia d’anar al mercat abans de baixar, perquè fossin ben fresques.



Tots n’estem molt satisfets!!!!!

PLANTEM TOMÀQUETS XERRI

El 06/05/13 plantem tomàquets xerri.

El tomàquet xerri és el més petit de tots però el que més propietats té i el que aguanta millor el clima i les plagues. És més productiu que el tomàquet comú.

Destaca el seu gust dolç degut al seu contingut en sucres lleugerament superior a la resta
de verdures. Tanmateix, el seu valor energètic és baix. És ric en vitamines E i C,
minerals i fibres.


Usos culinaris: Amanida, amanida de cus-cus, tomàquets xerri amb mozzarella, pinxos


Imatges extretes d'internet: imatge 1: tomàquets xerri sense madurar; imatge 2: tomàquets xerri madurs

PLANTEM CARBASSONS, PEBROTS I BITXOS

Avui dia 24/04/13 plantem carbassons, pebrots del tipus morro de vedella (el típic de color vermell, molt utilitzat en l'escalivada i amanides) i del tipus italià (de forma allargada, de color verd i molt utilitzat per fregir) i bitxos (semblants al pebrot italià peró més petit i de color verd més clar (verd-groc), molt utilitzat per amanides).



 Imatges extretes d'internet: imatge 1: carbassons; imatge 2: pebrots morro de vedella; imatge 3: pebrots tipus italià; imatge 4: bitxos



MÉS SOL

Un veí de l'institut se'ns va oferir per tallar-nos unes branques d'uns arbres amb la motoserra. Ens ha fet un gran favor perquè amb les eines que disposem no ho haguéssim pogut fer o ens hagués estat més complicat. Ara l'hort tindrà més sòl.


MÉS LLUM = MÉS FOTOSÍNTESIS = MÉS CREIXENT LES VERDURES I MÉS GUSTOSES SÓN


Fotos (03/04/13)

COMENCEM A VENDRE!!!!!!!

A finals de març ja comencem a vendres les primeres verdures: bròquils, bledes, enciams i escaroles!!!!!

Foto (22/03/13): Un bròquil i unes bledes maquíssimes i per el que m'han dit: BONISSIMES!!!!

I per cert: GRÀCIES A TOTS/ES ELS QUE HEU CONFIAT EN LES NOSTRES VERDURETES

LES PLUGES DE PRIMAVERA: MALES HERBES I VERDURES


Ja ho diuen els refranys: "Aigua de març herba als sembrats" i "Aigua de primavera, si no es torrencial, omple la panera"


Fotos (19/03/13)

Amb les pluges de primavera tot creix: tant les verdures com les males herbes!!!!! Per tant tornem a netejar i ben aviat, a recollir!!!