Estadístiques

diumenge, 19 de gener del 2014

Ja neixen les faves, els pèsols i els alls!!!!

Aquesta setmana (4 setmanes després de plantar) hem pogut veure que ja començaven a néixer les faves, els pèsols i els alls.


                      Faves (la planta central d'un verd més fosc, les altres plantes son males herbes)
                                                                           Pèsols
                                                                               Alls

Plantem faves, pèsols i alls (20 desembre 2013)



El 20 de desembre vàrem plantar: pèsols, faves i alls.

L’all és una planta de la família de les liliàcies, el seu nom científic és Allium sativum.  Es cultiva des de molt antic. Els antics egipcis i grecs ja l'utilitzaven com a planta medicinal (Hipócrates ja la receptava). Es l'hortalissa amb més propietats medicinals ja que conté gran quantitat de compostos químics amb efectes beneficiosos per la salut. Algunes de les propietats més reconegudes són la reducció del colesterol, l'efecte antihipertensiu, la prevenció del càncer d'estómac, l'augment de la capacitat del sistema immunològic i l'efecte antibiòtic.
La plantació es fa a partir de les dents d'all o grans d’all. Hem comprat cabeces d’alls, n’hem separat els grans, hem fet una rega no gaire fonda i hem anat posant els grans un al costat de l’altre (separats entre ells uns 5 cm) i hem tapat la rega.

El pèsol (Pisum sativum) es una planta de la família de les lleguminoses. El pèsol és ric en proteïnes, té un contingut interessant en vitamina A, C i sals minerals, potassi, ferro, zinc, luteïna i àcid fòlic. És l'aliment més ric en vitamina B1 i té un 5% de fibra.
Els nutrients del pèsol són bons pel cor, redueixen el colesterol a la sang, controlen els nivells de sucre i són rics en antioxidants.
Els pèsols, es planten amb llavors. Fem una rega i anem posant de 4 a 5 llavors cada 40 cm, la separació entre regues també es d’uns 40 cm. Aquesta distància ve determinada per la mida que assoleix la planta (la mata de pèsol pot assolir una amplada de 60 a 90 cm). Els pèsols no són gens delicats de cultivar, no són gens exigents ni en reg ni en adob, per això no cal fer-ne planter.  Son plantes que poden assolir perfectament 3m d’alçada, es comporten com a plantes enfiladisses, per això es convenient posa’ls-hi un tutor, també conegut com a aspre que habitualment son canyes.  

Les faves (nom llatí de la favera és Vicia faba) pertanyen a la família de les lleguminoses. Formen part de l'agricultura mediterrània des de l'edat del ferro. A la Grècia antiga eren molt apreciades i les dedicaven al déu Apol·lo. Com en totes les lleguminoses, les faves tenen un alt contingut en proteïnes. També és destacable el seu contingut en calci, fibra i vitamines B1 i B2. Tenen fama de provocar malsons si es mengen de nit. Antigament es pensava que les ànimes dels morts vivien a dins de les faves i no els deixaven dormir tranquils.  
Les faves es planten amb llavors. Les hem plantat de la mateixa manera que hem fet amb els pèsols. Les faves no  creixen en alçada tant com els pèsols per això no requereixen l’utilització de tutors.

http://www.horturba.com

                                                                        Plantant alls

                                                       Llavors de fava, varietat: Aguadulce
                                                                      Plantant faves
                                                         Llavors de pèsol. Varietat: Lincoln
                                                                 Llavors de pèsol