El 20 de desembre vàrem plantar: pèsols, faves i alls.
L’all és una
planta de la família de les liliàcies, el seu nom científic és Allium sativum. Es cultiva des de molt antic. Els antics
egipcis i grecs ja l'utilitzaven com a planta medicinal (Hipócrates ja la
receptava). Es l'hortalissa amb més propietats medicinals ja que conté gran
quantitat de compostos químics amb efectes beneficiosos per la salut. Algunes
de les propietats més reconegudes són la reducció del colesterol, l'efecte antihipertensiu,
la prevenció del càncer d'estómac, l'augment de la capacitat del sistema
immunològic i l'efecte antibiòtic.
La plantació es fa a partir de les dents d'all o grans d’all.
Hem comprat cabeces d’alls, n’hem separat els grans, hem fet una rega no gaire
fonda i hem anat posant els grans un al costat de l’altre (separats entre ells
uns 5 cm) i hem tapat la rega.
El pèsol (Pisum sativum) es una planta de la
família de les lleguminoses. El pèsol és ric en proteïnes, té un contingut
interessant en vitamina A, C i sals minerals, potassi, ferro, zinc, luteïna i
àcid fòlic. És l'aliment més ric en vitamina B1 i té un 5% de fibra.
Els nutrients del pèsol són bons pel cor, redueixen el colesterol a la sang, controlen els nivells de sucre i són rics en antioxidants.
Els nutrients del pèsol són bons pel cor, redueixen el colesterol a la sang, controlen els nivells de sucre i són rics en antioxidants.
Els pèsols, es planten amb llavors. Fem una rega i anem posant
de 4 a 5 llavors cada 40 cm, la separació entre regues també es d’uns 40 cm. Aquesta
distància ve determinada per la mida que assoleix la planta (la mata de pèsol
pot assolir una amplada de 60 a 90 cm). Els pèsols no són gens delicats de
cultivar, no són gens exigents ni en reg ni en adob, per això no cal fer-ne
planter. Son plantes que poden assolir
perfectament 3m d’alçada, es comporten com a plantes enfiladisses, per això es
convenient posa’ls-hi un tutor, també conegut com a aspre que habitualment son
canyes.
Les faves (nom
llatí de la favera és Vicia faba)
pertanyen a la família de les lleguminoses.
Formen part de l'agricultura mediterrània des de l'edat del ferro. A la
Grècia antiga eren molt apreciades i les dedicaven al déu Apol·lo. Com en totes
les lleguminoses, les faves tenen un alt contingut en proteïnes. També és
destacable el seu contingut en calci, fibra i vitamines B1 i B2. Tenen fama de
provocar malsons si es mengen de nit. Antigament es pensava que les ànimes dels
morts vivien a dins de les faves i no els deixaven dormir tranquils.
Les faves es planten amb llavors. Les hem plantat de la
mateixa manera que hem fet amb els pèsols. Les faves no creixen en alçada tant com els pèsols per això
no requereixen l’utilització de tutors.
http://www.horturba.com
Plantant alls
Llavors de fava, varietat: Aguadulce
Plantant faves
Llavors de pèsol. Varietat: Lincoln
Llavors de pèsol
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada