Aquest any juntament amb el treball de
l’hort, de manera pràctica hem intentat conèixer alguns dels
productes que hem conreat. Ens ha semblat interessant poder compartir
alguna recepta o manera de poder coure aquests productes i donar a
conèixer algunes de les propietats i composició nutricional. Així
hem après sobre els següents productes:
Bledes
És una de les verdures més antigues
que es coneix. Consisteix en fulles d’un verd brillant i penques
blanques i carnoses. Hi ha gent que la considera una verdura simple,
ordinària o de poc valor.
Les bledes tenen la propietat de satisfer la gana, constitueixen un plat ideal, especialment sopar, per a aquells que volen aprimar-se. El brou de bleda té un notable efecte alcanitzant sobre la sang i teixits corporals, per la seva riquesa en sals minerals; per això, afavoreixen l'eliminació dels residurs tòxics del metabolisme que són de caràcter àcid.
Recomanacions
Les bledes tenen la propietat de satisfer la gana, constitueixen un plat ideal, especialment sopar, per a aquells que volen aprimar-se. El brou de bleda té un notable efecte alcanitzant sobre la sang i teixits corporals, per la seva riquesa en sals minerals; per això, afavoreixen l'eliminació dels residurs tòxics del metabolisme que són de caràcter àcid.
Recomanacions
-Tractament de gastritis, restrenyiment i hemorroides.
-En cas d'anèmia, pel seu elevat contingut en ferro.
Precaucions: les bledes contenen força àcid oxàlic, per això s'han d'usar amb moderació en cas de càlculs o litiasi renal.
Preparació i ús
-Fulles: Bullides amb aigua o al vapor.
-Fulles Tendres: Es poden prendre crues en amanides.
-Penques: Es preparen bullides, rostides o formant part d'una sopa de verdures.
Recepta de puré de bledes i patates
Ingredients:
250 g de bledes.
2 patates.
150 ml de llet.
30 g de mantega.
1 all.
1 pessic de sal.
1 pessic de pebre.
Instruccions
1. Bulliu les patates en aigua fins que estiguin toves, aproximadament 25 minuts. Després, aixafeu-les i barregeu-les amb la llet, fins a obtenir una consistència homogènia.
2. Afegiu-hi la mantega, sal i pebre. Remeneu novament uns minuts més.
3. Bulliu les fulles de les bledes durant 10 minuts. Transcorregut aquest temps escorreu-les.
4- Afegiu les bledes al puré i remeneu novament. Rectifiqueu amb sal i pebre.
Bròcoli
Pertanyent
a la família de les crucíferes, el bròcoli, té una forma i un
color molt característics que el distingeixen i el converteixen en
una hortalissa molt atractiva. Està dotat d'un gran tija carnosa de
color verd clar de la qual neixen petits braços, coronats per caps
florals d'un intens to verd fosc. Comparteix família amb la
coliflor, a la qual recorda en el seu aspecte.
El
bròcoli és una verdura altament beneficiosa per a la salut. Conté
vitamina C, àcid fòlic, potassi, ferro i betacarotè entre altres
elements, que aporten a l'organisme grans beneficis, per això es
considera una de les verdures imprescindibles en la dieta. Té un
gran poder antioxidant, protegeix la pell de l'envelliment. Està
considerada com l'hortalissa de major valor nutritiu. Entre totes les
propietats que se li atribueixen, la que més crida l'atenció és la
seva possible acció anticancerígena, gràcies a diferents
substàncies, enzims i antioxidants que convertirien el bròcoli en
un aliment preventiu o curatiu.
Preparació
i cocció
1.Cuita de diverses formes, igual que el coliflor. Ha de bullir el menys temps possible, per tal d'evitar la pèrdua de les seves propietats durant la cocció.
2. Les tiges tendres es poden menjar crues o lleugerament bullides, amanides.
Són molt saborosos; recorden una mica als espàrrecs
1.Cuita de diverses formes, igual que el coliflor. Ha de bullir el menys temps possible, per tal d'evitar la pèrdua de les seves propietats durant la cocció.
2. Les tiges tendres es poden menjar crues o lleugerament bullides, amanides.
Són molt saborosos; recorden una mica als espàrrecs
La Patata
La
patata és una planta herbàcia que pertany a la família de les
solanàcies, que creix sota la terra amb uns tubercles que no són
arrels, sinó engruiximents subterranis de les tiges. El pes i la
mida de les patates poden variar molt, des d'uns grams fins a més
d'un quilo.
És
procedent d’Amèrica del Sud i el seu fàcil cultiu va fer que
s'estengués per tots els continents. N’hi ha 1.300 varietats i és
l'hortalissa més conreada a tot el planeta.
Maneres
de consumir-ne
La patata és una gran amiga de l'estómac: és un producte econòmic, nutritiu, fàcil de digerir i fàcil de cuinar. Amb la patata es fan molts menjars fins i tot se'n pot fer servir la pell. Hi ha maneres diverses de cuinar patates:
Al
vapor: Es la forma
ideal de consumir les patates. Així es conserven millor els seus
nutrients. Si no venen de productors biològics, es preferible
pelar-les.
Bullides,
soles o acompanyades amb verdures.
Al
forn, acompanyades
o no de ceba, albergínies, pebrots...
Fregides:
Encara que molt popular, és la forma menys saludable de
consumir-les.
Suc
cru: Es pot usar
com antiàcid.
En
truita: Tallades a
làmines i fregides, són imprescindibles per truita de patates.
Nap
Arrels i fulles de la planta del (Brassica rapa.), de la família de les crucíferes. Per ser una arrel de tipus tuberós i no un tubercle, del nap no sorgeixen brots com passa amb la patata. N'hi ha de formes esfèrica, cilíndrica i cònica. Per fora són de color blanc o vermellós, encara que el seu interior és sempre blanc o groguenc.
El
nap conté una proporció d'aigua bastant més gran que la patata (un
92% enfront d'un 79%). Això fa que el seu contingut de nutrients
enèrgics sigui reduït. Conté quantitats discretes de vitamines del
complex B i una bona proporció de vitamina C. Conté també petites
quantitats de calci, fòsfor i ferro. És bastant ric en fibra
vegetal.
Propietats
i Indicacions
El
nap aporta una quantitat reduïda d'energia, amb pràcticament gens
de greix i força fibra. Com a aliment, el nap produeix una
considerable sensació de sacietat, amb una aportació reduïda de
calories. (Es recomana consumir-ne en els règims d'aprimament com a
aliment nutritiu.) Actua com a depuratiu de la sang i diürètic.
El
consum del naps facilita l'eliminació de l'àcid úric amb l'orina.
Elimina
d'altres residus metabòlics de manera que produeix una millora en
els gotosos i malalts de reumatisme.
Sopa
de naps
Ingredients
per a cinc persones
-
1kg. de naps, tendres i frescos.
-
2 cullerades de farina integral.
-
2 cullerades d'oli d'oliva.
-
1 mica de nou moscada.
-
sal.
-
6 tasses d'aigua.
Elaboració
Netegeu
i talleu els naps a daus.
Daureu
la farina a la paella amb l'oli, a mig foc, 1 o 2 minuts.
Afegiu
la resta d'ingredients.
Cogueu
la barreja a foc mitjà i amb tapa, durant 30 minuts
Remeneu
la sopa fins que tingui una consistència homogènia.
Afegiu
8 minuts de cocció a foc lent, remenant constantment
l
amb formatge ratllat per sobre.