La forma triangular de la piràmide representa quina és la freqüència amb què s'han de consumir els diferents grups d'aliments.
Els que se situen a la base són els que més pes han de tenir en l'alimentació habitual. En canvi, cal reduir el consum dels que hi ha a mesura que es puja cap al vèrtex del triangle. Els que es troben dalt de tot de la piràmide s'aconsella que el seu consum sigui ocasional.
Es poden diferenciar 3 franges:
- Aliments de consum DIARI:
Farinacis (pa, pasta, arròs, patata, llegums*)
|
4-6 racions**/ dia
|
* Els llegums, per la seva composició nutricional (rics en hidrats de carboni i proteïnes), estan representats a la piràmide, tant en el grup d’aliments farinacis (amb el pa, la pasta, l’arròs i la patata), com en el grup dels aliments proteics (amb les carns, els peixos i els ous).
**Una ració correspon a la mesura de consum habitual, que pot variar segons les necessitats individuals
***Fruites fresques, no inclou sucs envasats
|
Fruites fresques***
|
3 racions / dia
| |
Hortalisses i verdures
|
2 racions / dia
| |
Oli d’oliva
|
3-6 racions / dia
| |
Làctics (llet, iogurt, formatge)
|
2-3 racions / dia
|
- Aliments de consum SETMANAL:
Carn magra
|
3-4 racions /setmana (màxim 2 carns vermelles)
|
Peix
|
3-4 racions / setmana
|
Ous
|
3-4 racions / setmana
|
Llegums
|
2-4 racions / setmana
|
Fruita seca
|
3-7 racions / setmana
|
- Aliments de consum OCASIONAL:
BEGUDES ENSUCRADES
SUCS
EMBOTITS
CARNS GRASSES
PATATES XIPS I ALTRES SNACKS FREGITS I SALATS
LLAMINADURES
BRIOIXERIA
GALETES
MANTEGA
ETC...
SUCS
EMBOTITS
CARNS GRASSES
PATATES XIPS I ALTRES SNACKS FREGITS I SALATS
LLAMINADURES
BRIOIXERIA
GALETES
MANTEGA
ETC...
NOTA: En aquesta adreça hi trobareu les equivalències de les racions. http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/home_canal_salut/ciutadania/vida_saludable/alimentacio/consells_generals/documents/arxius/racionspiramide_grupsaliments.pdf
Repartiment dels àpats
S'aconsella repartir els aliments en diversos àpats al dia:
- Tres de principals: ESMORZAR, DINAR I SOPAR
- Dos de complementaris: A mig matí i a mitja tarda (berenar)
L'estructura del dinar i el sopar pot ser semblant.
Es
proposa un plat en què: la major part l’ocupen les verdures i
hortalisses, després els farinacis, mentre que es reserva una petita
part per als aliments proteics (carn, peix, ous i llegums). Les postres
estan constituïdes per fruita fresca i, com a beguda, aigua. |
Recomanacions
- Utilitzeu l'oli d'oliva, tant per cuinar com per amanir, preferentment verge extra.
- Doneu prioritat als aliments frescos i mínimament processats, de producció local i de temporada.
- Incloeu més llegums: són una joia gastronòmica i nutricional, i a més tenen un preu molt assequible.
- Prioritzeu els aliments integrals. El pa, l'arròs, la pasta, els cereals d'esmorzar, etc.., si són integrals aporten més fibra i són més nutritius i saludables.
- Utilitzeu poca sal, a la cuina i a la taula, i que sigui iodada.
- Incrementeu el consum de fruites seques i escolliu les torrades o crues però sense sal. Nous, avellanes, ametlles, pinyons, etc. són totes una font important de nutrients, gustos i textures.
- Mengeu com a mínim, dues o tres fruites fresques al dia. Les postres habituals han de ser a base de fruita fresca. Tant en el dinar com en el sopar, que sempre hi hagi alguna hortalissa.
- Trieu els làctics semidesnatats o desnatats, perquè així tenen menys greixos i colesterol, però les mateixes proteïnes i calci.
- Compartiu la tria de menús familiars, l'anar a comprar i l'elaboració de menjars. Entauleu-vos, mengeu amb moderació i dediqueu-hi un mínim de 20 minuts.
Informació extreta del canal salut |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada